OĞUZLAR ve DİĞER TÜRK BOYLARI
Bu sıralarda yani IX.asrın son ve X .asrın ilk yarısında TÜRK dünyasının çoğrafi durumu şöyleydi:
I - Oğuz İli, Üstyurt'ta yani Hazar ile Aral arasında, Aral'ın doğusunda, Sırderya'nın kuzey boylarında yaşıyor, geniş ölçüde güneye, Müslüman ülkelerine taşıyordu. Bu ülkeler, İran'lı Samaniler'in elindeydi ve Karahanlı hanedanı, Samani ülkelerine yerleşmek için fırsat gözlüyordu. Samaniler'in yüz binlerce Türk tab'ası vardı ve bunların bir kısmı Müslüman da olmuştu. Kızılkum Çölü, Oğuz hakimiyetindeydi.
II - Karluk İli, Oğuz ilinin doğusunda idi. Karluklar'ın en mühim boyu, Çigiller idi. Karahanlıklar, ki Büyük Türk Hakanlığı'nı temsil ediyorlardı, başlıca Karluklar'a dayanıyorlardı.
III - Kimek İli, Oğuzlar'ın kuzeyinde idi. Şimdi Kazakistan'ın kuzey batısını kapsıyordu. Bunların batısında, Ural dağları güneyince ve Ural nehrinin kıyılarında Oğuzlar'ın bir boyu olup onlardan ayrılmışbulunan Peçenekler yaşıyordu.
IV - Uygur İli, Karlukilinin doğusunda, Doğu Türkistan'da idi. Moğolistan'dan göçen uygur Kağanları burada idiler.
V - Kırgız İli, Uygurlar'ın kuzeyinde şimdidki Moğolistan'da idi. Kuzeyden gelip Oğuzlar'ı ve Uygurlar'ı bu ülkeden kovmuşlardı.
VI - Hazar İli, bugünkui Ukrayna'yı,Kuzey Kafkasya'yı içine alıp doğuya, batıya kuzeye doğru genişölçüde taşıyordu. Oğuzlar'ın 965'e kadar Hazar Kağanlığı'na tabioldukları, ekseritarihçiler tarafından kabul edilmektedir.
Gökberk ÇETİNKAYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder